Volleybal club Dynamo



OPRICHTING EN BEGINJAREN .

Met te stellen, dat een simpele handeling grote gevolgen kan hebben, vertel ik natuurlijk niets nieuws.

Toen ik echter in 1965 met enkele vrienden en bekenden kontakt opnam om te polsen of er voldoende animo was voor een vollybalvereniging in Velp, hebben wij in 't geheel niet bevroed, dat dat ook zo'n grote gevolgen zou hebben. Op zondagmorgen 19 april 1965 kwamen er zoveel belangstellenden opdagen, dat er meteen voor de 1e competitie al 2 dames - en 2 heren teams konden worden gevormd. Aanvankelijk werden de teams min of meer naar leeftijd samengesteld, doch bij de (voor sporters onontbeerlijke) drang naar resultaat - en zeker toen in de 1e competitie jaar er al kampioenschappen in het bereik lagen - werd er bij de team — samenstellingen snel omgeschakeld naar vaardigheid. De beide 1e teams behaalden meteen al het kampioenschap.

Met een, voor die tijd, riante trainingsmogelijkheidals de sportzaal van de Generaal de Bons kazerne, de knusse gymzaalin "de Mars" voor het spelen van de wedstrijden en een gezellige sfeer onder de leden groeide de vereniging gestaag en met al dat positieve bleven de resultaten niet uit: bij het 1e lustrum al was Dynamo qua spelpeil en qua grootte toonaangevend in het district . Dat zou nog lang zo blijven.

Op bestuurlijk terrein was de beginperiode beslist niet gemakkelijk. Het bestuur was echter niet bang beslissingen te nemen over nieuwe ontwikkelingen. Bij die nieuwe ontwikkelingen liep Dynamo in het hele district vaak voorop. Denk maar eens aan de aanpak van de jeugdafdeling, het aantrekken van (goede) speelsters en spelers uit de regio , het starten met mini— volleybal , het invoeren van een redelijke vergoeding voor de trainers , de statuten en huishoudelijke reglementen van de vereniging, welke voor vele andere verenigingen in den lande model hebben gestaan.

In die eerste jaren werd gedurende de zomerperiode bijna elk üeekend aan buitentournooien deelgenomen. Men zag Dynamo graag komen: het kwam vaak met veel teams en ging meestal ook met veel bekers lopen. Er waren seizoenen bij, waarin de prijzenkast werd aangevuld met 30 tot 35 bekers, waarvan het merendeel voor Ie plaatsen was. Het intensief aan tournooi en deelnemen in de zomermaanden heeft beslist bijgedragen aan de snelle stijging van het spelpeil en aan de unieke sfeer onder de leden. Wie van de oud-gedienden herinnert zich niet de tournooien in Vortum, Maashees, Beers, Mill, Nijmegen, Wijchen, Gennep, St. Antonis en niet te vergeten Gent in Belgie. Wie denkt niet met het nodige plezier terug aan de gezellige competitiemiddagen in de Graafsche gymzaal en het "nakaarten" bij "de Schipper" en bij "Sjors' feestavonden in die gelegenheden en in ' t Ravelijn.



1.


2.


3.


4.


5.


6.


7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17.